Moses profetior − Pasuk 5708

Jag har studerat en del judiska föreställningar om Torahn (Moseböckerna) i allmänhet och Devarim (5 Mosebok) i synnerhet, och har jag förstått att det föreligger ett mäktigt profetiskt mönster i hur texten är disponerad. Det finns lite olika åsikter om vissa detaljer, som i och för sig är mycket viktiga. Men jag skall åtminstone till att börja med försöka lyfta frågan lite över dessa detaljer även om vi inte kan undvika dessa helt.

En skillnad i profetiskt synsätt ligger dock i huruvida hela Torahn eller endast Devarim är profetiska utifrån detta synsätt. Detta gör ingen skillnad i stort, men när det gäller direkta årtal kan det fela en hel del.

Grunden för denna modell att utforska det profetiska i Torahn är att varje pasuk, vers i Torahn representerar ett speciellt år. Pasuk nummer ett, representerar år ett. Pasuk nummer 100, representerar alltså år 100 och pasuk nummer 1000 representerar följaktligen år 1000. Olika judiska mystiker har spekulerat i sådana här saker. Så sent som på 1700-talet framfördes ganska detaljerade beräkningsgrunder enligt ovanstående metod.

Nu påpekar troligen vän av ordning att bibelns nuvarande versindelning med nummer inte gjordes förrän på 1500-talet och att kapitelindelningen gjordes först på 1200-talet.

Därför kan det ju kännas lite bakvänt att judarna faktiskt delade in Torahn i pasukim (verser i plural.) redan under de första århundradena. De hade ju sedan tidigt delat in Torahn i så kallade Torahportioner. Varje sådan portion lästes under en vecka och under ett år hann man då med hela Torahn. Torahn bestod alltså av Torahportioner som delades in i pasukim. Troligtvis var texten så disponerad att detta uppdelande kunde göras ganska smärtfritt. Det skulle i sådana fall betyda att själva texten bjöd på möjligheten att dela in de olika Torahportionerna i pasukim.

I en gammal judisk bibel sammanfattades varje Torahportion med hur många pasukim den innehöll. Sedan sammanfattades varje sefer (bok) med hur många pasukim den i sin tur innehöll. Därmed krävdes det inga konstigheter för att komma fram till en uträkning att Torahn består av 5852 pasukim.

Det blir också ganska uppenbart för en vaken jude att en av deras verkliga favoritverser, 5 Mos 30:3 är pasuk nummer 5708:

”Då skall Herren, din Gud, vända ditt öde och förbarma sig över dig. Herren, din Gud, skall åter samla in dig från alla de folk bland vilka han har skingrat dig.”

Det intressanta i sammanhanget är då att pasuk nummer 5708 representerar år 5708 i judisk tideräkning. Det judiska året 5708 är enligt vår gregorianska almanacka år 1948. Året då staten Israel bildades efter att judarna levt nästan tvåtusen år i exil.

Här börjar vi vår undersökning om Moses profetior.

Länktips:
http://www.chabad.org/calendar/1000year.asp?tdate=5/14/1948
http://aletheia.se/2011/09/18/nitsavim-%e2%80%93-%e2%80%9dni-star%e2%80%9d/

Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. SÅ Gerdvall

   /  6 mars, 2014

  ”Det intressanta i sammanhanget är då att pasuk nummer 5708 representerar år 5708 i judisk tideräkning. Det judiska året 5708 är enligt vår gregorianska almanacka år 1948. Året då staten Israel bildades efter att judarna levt nästan tvåtusen år i exil.”

  – Whao! Intressant! Därmed skulle man också kunna se det som ett bevis för att sionismen hade gudomlig sanktion.

 2. SÅ Gerdvall,
  Ja, om vi hittar fler lika starka bevis, blir det svårt att säga något annat.

  (Israels förste chefsrabbin Rabbi Abraham Isaac Kook (1865-1935), menade ju till och med före detta datum att Herzl eller den sekulära sionistiska rörelsen var svaret på den väntande Messias ben Yusef.)

 3. SÅ Gerdvall

   /  6 mars, 2014

  Ja rabbi Kook var väl den som förenade den moderna sionismen med en tolkning av profetiornas löften om återkomsten till Eretz Israel. Den ortodoxa judendomen var i stort sett anti-zionister, den ansåg att det var Messias som skulle återföra det förskingrade Israel till Landet. Det bor ju fortfarande en majoritet judar utanför Landet, så kan båda parterna får rätt.

 4. Elisabeth

   /  6 mars, 2014

  Mycket intressant, micaelost. Herzl hade ju Uganda i tankarna som ett bra land för de hemvändande judarna. Kanske rabbi Kook kom med kloka råd ?

 5. Anna Bella

   /  8 mars, 2014

  KOMMENTAREN BORTTAGEN PÅ GRUND AV FALSK MAILADRESS

 6. Elisabeth

   /  8 mars, 2014

  Anna Bella,
  -Ja, Illuminati, Kabbalisterna, Sions äldste genom Karl Marx, m.fl. ateistiska konstellationer, även ur Judendomen, har fått leka en tid, med Guds tillåtelse…Vi följer med spänning upplösningen av denna tidsålder. Säkert är, att Kristendomen söker med alla medel att få erkänd legitimitet. Många hydror / mytologiska monster har uppstått ur Kristendomens stöldmaterial. Vad vi också säkert vet är, att Gud ser och känner våra hemligheter, Han skådar tingens slut redan i deras begynnelse…som den judiska bönen Birkat HaShachar skriver.

 7. SÅ Gerdvall

   /  8 mars, 2014

  Anna Bella, jag har inget som helst förtroende för din länk av den kristne svensk-amerikanen John S Thorell vars skrifter är fulla av klassisk kristen antisemitism. Jag tog del av detta på 80-talet då han besökte Sverige. Han anser bl a att Sions vises protokoll är äkta. Ett uttalande av Thorells svenske vapendragare Tor-Björn Johansen visar vad det handlar om:

  ”Många kristnas problem med att förstå judarna är att bortse från den indoktrinering som vi fått till oss sedan barnsben när det gäller förintelsen.

  Alla hederliga historiker erkänner idag att de dödssiffror som Wiesenthal och Jerusalem alltid hävdat är kraftigt överdrivna och dessutom omöjliga; det fanns helt enkelt inte så många judar i det område som nazisterna hade tillgång till.

  Man har även nogsamt förtigit från judiskt håll att såväl chefsideologen Alfred Rosenberg och massmördaren Adolf Eichmann var judar, liksom Himmler, Rudolf Hess med flera.

  Det är nu dags att börja läsa den del av evangelierna (nästan hälften) och Apostlagärningarna som talar om de judar som hatade Jesus och höll sig till de äldstes stadgar, vilka var (och är) en omtolkning av Mose lag och profeterna. De är också enligt 1 Tess. 2: 13, ”fiender till hela mänskligheten”. Som det står i ett gammalt bibellexikon: ”Jesus blottade fariseerna, visande att deras yttre helighet dolde en inre förruttnelse. Med alla sina fromma stadgar voro de bara hvitmenade grafvar. Dessa stadgar, hvilka sedermera samlats och utvecklats i Talmud, innehöllo delvis de befängdaste vidunderligheter. Blott några exempel. Att två sina händer före och efter måltiden, Matt. 15:2, det betraktade de ej blott som ett religiöst bruk, utan ansågo dess underlåtande vara ett lika groft brott som äktenskapsbrott och värdt att bestraffas med bannlysning: ‘den som tager mat med otvagna händer’, säger en af rabbinerna, ‘är säker till döden.'”

  Guds val föll aldrig på den judiska staten som många ännu tror. Bibeln säger i själva verket att Gud utvalde en man, Abraham, som var aramé och inte jude, for det fanns inte någon israelisk nation före Abraham. Därför är Guds folk inte en ras. Moses underströk detta för judarna: ”Och du skall betyga och säga inför HERRENS, din Guds, ansikte: ‘Min fader var en hemlös aramé. . . (5 Mosebok 26: 5, Bibeln 1917).

  Meningen med Abrahams kall var skapandet av en social miljö som kunde ta emot Messias. Guds avsikt var inte att välja ett folk av politiska orsaker, utan skapa möjligheter att sända oss sin Messias, Jesus, som ”kom till sitt eget, och hans egna togo icke emot honom. Men åt alla dem som togo emot honom (judar som greker) gav han makt att bliva Guds barn, åt dem som tro på hans namn.” (Joh. 1: 11-12, B1917). Enligt en sann kristen teologi är därför Guds folk ett universellt folk i på tron på Jesus.”

 8. SÅ Gerdvall,
  Risken är nog stor att citatet ovan låter rätt bra i en del människors öron. Är inte alls säker att de förstår att något är fel med det.

 9. SÅ Gerdvall

   /  8 mars, 2014

  Micaelost, jag är rädd att det är så illa som du säger. Men detta borde väl ändå få de flesta kristna att dra åt sig öronen: ”Alla hederliga historiker erkänner idag att de dödssiffror som Wiesenthal och Jerusalem alltid hävdat är kraftigt överdrivna och dessutom omöjliga; det fanns helt enkelt inte så många judar i det område som nazisterna hade tillgång till.”

  De historiker som säger att ca 6 milj judar mördats är alltså ohederliga. Detta påstås av en evangelisk kristen som var verksam i Svenska Alliansmissionen då han skrev detta. Han var dock motsagd av dess ledning.

 1. Tabell över profetiorna för 1938-1950 |
 2. Enheten predikar för kosmos |
 3. Putin = Gog, Krim = Magog |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: