1933 OCH IDAG

Om du och jag satt i Silicon Valley och kom på att vi var de första och kanske enda i historien som kunde förändra hela världen därför att vi satt med rätt knappar och rätt teknik för att kunna styra majoriteten av all information som fanns. Skulle vi då vara så hederliga att vi sa att den möjligheten kommer vi absolut aldrig utnyttja?

Ställ den frågan till dig själv! Men ställ framförallt den frågan till Mark Zuckerberg och Jack Dorsey! Det är de som styr Facebook och Twitter och det är de som har den makten. Lägg till ledande personer i Google, Apple, Amazon och några ställen till, så har du personer som kan göra sitt eget Watergate 365 dagar om året. De kan styra informationen och de kan därför också styra val. Och de styr. De styr något så in i hoppsan mycket just nu.

Twitters och Facebooks konkurrenter är främst GAB och Parler. Dessas appar går inte längre att ladda ned på t.ex. Google Play eller hos Apple. Men Big Tech (de stora teknikföretagen i Silicon Valley brukar kallas så) nöjer sig inte med det. Idag så kommer Amazon att plocka bort Parler från sina servrar och de kommer inte längre att ha någon ”hosting” (alltså någon som lagrar deras information). De kommer att försvinna helt på internet tills de hittar en ny teknikpartner.

Det här är lite som om posten skulle sluta bära ut tidningar och brev som de av politiska skäl inte gillade. För om posten skulle börja göra bedömningar av innehållet i brev och tidningar, så kommer de snart att bli en ”ansvarig utgivare” och då måste de stå för allt innehåll som de levererar.

Som jag har förstått det, så är det ungefär så Donald Trump har resonerat. Om Twitter och Facebook lägger sig i vad som skrivs, så måste de ställas ansvariga för allt som skrivs. Det här har hållit Big Tech på halster. De har varit rädda för att göra för stora ingrepp i innehåll, för då skulle de ställas till svars även för vad t.ex. Irans ledare skriver om Israel på Twitter.

Men nu, när Trump snart är borta och särskilt just nu, när inte den nye presidenten ens har tillträtt, då flyttar Big Tech fram alla sina positioner med full styrka.Vi kan inte göra så mycket åt detta just nu. Det är lite som i Berlin 1933 när nazisterna brände böcker. Jag har ännu inte hört någon av våra politiska ledare kommentera detta, men jag tror de även var tysta 1933.

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: