Var Paulus en falsk profet?

Varför tog det så lång tid innan de kristna fängslades och dödades av romarna? Ignatius dog år 107 (ca) då han slängdes in till lejonen i Colloseum. Och hur skall vi tolka Paulus om inget sådant egentligen hände under hans livstid? Vi tar det från början.

I Romarriket hade judarna en speciell legal status, något som är av vikt att känna till om man intresserar sig för brytningen mellan judendomen och kristendomen. Den romerska religiösa strategin var ju att när riket intog ett nytt område, så fick det nya områdets gudar också bli romerska gudar. Pantheon i Rom var ju en helgedom åt alla gudar. Sedan anbefalldes det nya områdets folk att tillbe de romerska gudarna. Religion har ju alltid varit viktigt i ett imperium.

Men, en religion var inte kompatibel med denna strategi. Judendomen är ju monoteistisk och kunde inte hanteras som de andra religionerna. För att ändå kunna inlemma judarna i det stora Romarriket, så skapades det ett kollegium för judarna, en egen juridisk entitet, som inte behövde tillbe de andra gudarna och kunde leva sitt traditionella judiska liv trots att det annars var förenat med dödsfara att trotsa de romerska gudarna.

Om ni tänker efter, så är det ju rätt märkligt att templet i Jerusalem kunde fortsätta fungera som judiskt, mitt i Romarriket, som hade sin polyteistiska religion, tempeltjänsten fortsatte ända fram till år 70 e.Kr. Men, även judar i diasporan åtnjöt dessa legala rättigheter och det även efter år 70. Så var t.ex. den stora (tiotals tusen) judiska befolkningen i Antiokia skyddade av kollegiet och kunde därmed leva sitt judiska liv i skydd av det legala undantaget.

Judarna hade i sin tur hedniska konvertiter och så kallade ”gudfruktiga” i sin krets, och de kunde också leva sitt religiösa liv i skydd av kollegiet. Tänk på att Paulus kunde predika runt om i Romarriket utan att han själv eller de han predikade för greps av romarna! Det var först när Paulus kom till Jerusalem som judarna hetsade romarna att fängsla honom.

Så var Paulus en falsk apostel? Inte om man ser till hans judiska identitet, för han ger svar på tal till judarnas anklagelser i Jerusalem. Han predikade i synagogorna i diasporan och blev inte utslängd för att ha haft en falsk lära, utan nästan alltid endast på grund av att judarna blev avundsjuka på honom. Han fick med sig fler hedningar än de själva fick.

Det fanns nämligen två typer av omvändelser av hedningar, läror som var i strid med varandra på den tiden. Utan att gå för långt in på det, så handlade det om Shammais hus och Hillels hus som hade trätit före Paulus tid. Troligtvis var Jesus uppfostrad i Hillels hus och Paulus säger själv att han uppfostrats i Shammais hus, men bytt sida. Shammai krävde att alla som kom till tro skulle omskära sig och hålla alla judiska bud, Hillel ansåg att endast några allmänmänskliga regler skulle uppfyllas.

Många av de konflikter vi ser i Nya Testamentet handlar just om dessa två hus och om hur de krigar mot varandra. När Johannesevangeliet talar om ”judarna” så handlar det om judarna i Judéen, där Shammai var rådande. Jesus kom från Galliléen och där rådde en annan kultur. Detsamma gäller t.ex. Galaterbrevet.

Så var Paulus en falsk apostel? Möjligtvis en för ivrig apostel. Han trodde att Messias skulle komma tillbaka medan han själv och de han predikade för ännu levde, men så blev det inte. Därför blev det som Geza Vermes säger: ”judarna väntade på Messias, men istället fick de kyrkan”.

Kyrkan utvecklades från det som Paulus misslyckats med att förutse – i sådan mån kan man kanske kalla Paulus för en dålig profet – och kyrkan utvecklades som en politisk makt istället för en räddning för mänskligheten. Men han höll sig hela tiden inom den judiskt legala entiteten och klarade sig därför ifrån lejonen på Colloseum, vilket alla andra kristna också gjorde fram till Ignatius. Lägg märke till just detta!

Men den här historien tar inte slut där, för efter andra världskriget började judiska forskare att samarbeta med kristna forskare och de har därefter hitta fler saker de har gemensamt än saker som går isär. Det är där allt intressant börjar, men innan vi kommer dit, så behöver vi också följa separationen mellan judar och kristna de första århundrandena. Jag återkommer till båda dessa ämnen framöver.

Pirkei Avot: The Misunderstood MasterpieceRabbi Meir Soloveichik - The  Tikvah Fund
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: