Att förändra ett helt folks kollektiva minne

Om inte Sinaihändelserna verkligen ägde rum, hur gick det då till när någon kunde lura en hel generation att tro på en falsk nationell historia, en falsk skriftlig Torah, en falsk muntlig Torah och falska traditioner, som dessutom minutiöst förvaltades från föräldrar till barn i generationer och som dessutom i själva texten hävdar att det är så kunskapen överförs. Om någon fabricerat Sinaihändelserna och sedan kommit och påstått till en generation att alla tidigare generationer har följt dessa märkliga stadgar och bud, så finns det en logisk uppförsbacke när det gäller förklaringar.

När skulle någon kunnat inbilla ett helt folk att deras föräldrageneration har trott så här och generationerna innan dem trodde man likadant, men just ni har på något vis tappat bort den här kunskapen och nu skall vi införa denna kunskap igen? Hur går det till? Och om det skedde på det viset, varför finns det inte dokumenterat någonstans, när allt annat dokumenterats så noggrant?

Om en ensam karismatisk religiös ledare påstår att han upplevt ett direkt tilltal från Gud eller på något annat sätt fått insikt i sanningar som vi andra inte kan ta del av, så sker ju ett missionerande som leder till att människor som kommer till tro måste förlita sig på att det den karismatiska ledaren påstår verkligen stämmer.

I fallet med Israel vid berget Sinai, så omfattar den upplevelsen ett helt folk. Hela folket antar sedan stadgar och bud som sedan efterlevs i hela samhället och fortsätter så i generation efter generation. Dessa traditioner bygger på att den som för närvarande förvaltar traditionen vet varifrån han fått den och varifrån den kom i leden innan.

Om vi skulle följa en rabbins kunskap bakåt i tiden, kan denne alltid ange vem han lärt sig detta ifrån och eftersom detta är viktigt, så har han naturligtvis också fått reda på vem hans lärare i sin tur lärt sig detta ifrån, och var denne i sin tur fått detta ifrån. På så vis har alla rabbiner en obruten kedja av kunskapsöverförande ända tillbaka till Mose. Naturligtvis kan man ifrågasätta om alla eller ens några av dessa så kallade obrutna kedjor är helt i överenstämmelse med den exakta sanningen, men om vi skall slå hål på den judiska traditionen så räcker det inte med att finna fel i varje sådan kedja, felet måst i sådana vara vid samma historiska tidpunkt i alla dessa så kallade obrutna kedjor. Enstaka fel kan förekomma, fabriceringar kan förkomma, men summan av ett helt folks tradition om en gemensam upplevelse kan inte införas på annat sätt en samtidigt och för alla.

För hur skulle det annars ha låtit om den judiska traditionen kom till lite här och där? Hur skulle det gå att få ihop med ett enat folk vid Sinai som sedan alla följde stadgar och bud? Alla måste samtidigt börja tro på samma sak eftersom själva upplevelsen var gemensam och att de sedan gjorde gemensam sak av det hela.

Någon kanske då inflikar att judarna inte alltid följt Guds bud och inte alltid varit så lydiga mot Torahn. Vid ett tillfälle så fann man en lagbok och den hade tydligen inte blivit läst på länge. Kan det inte vara så att det skulle kunna vara ett sådant tillfälle där man införde idéerna om Sinai? Nej, inte ens vid ett sådant tillfälle kan man hitta en logisk möjlighet att införa sådana idéer. När folket varit i exil, i fångenskap då? Nej, det finns fortfarande ingen logisk möjlighet till att införa sådana idéer som rör generationer tillbaka. Det tillfället i Gamla Testamentet som kanske bäst lämpar sig för införandet av ett kollektivt minne, skulle möjligtvis ha varit under slaveriet i Egypten, men det var ju före händelserna vid Sinai.

Det kollektiva minnet, den muntliga Torahn och de judiska traditionerna är en barriär som gör det betydligt svårare att förklara bort bibelns sanningar än om de stått för sig själva. Faktum är att den muntliga traditionen utgör det starkaste beviset för de viktigaste händelserna. Det är lättare att förvanska en text – det har vi inte minst sett i Nya Testamentet – än att förändra ett helt folks kollektiva minne.

Länktips:
http://www.theapj.com/the-kuzari-principle-2/
http://philosophyofjudaism.blogspot.se/2011/09/kuzari-principle.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Kuzari
http://aletheia.se/2014/01/22/obruten-apostolisk-succession/

Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. SÅ Gerdvall

   /  10 maj, 2014

  Tummen upp som vanligt! 🙂

 2. Elisabeth

   /  12 maj, 2014

  Ja, det är helt enkelt riktigt roligt att läsa igenom dina kloka redogörelser, därför att det bara säger AMEN ! Tänk så underbart att dessa Guds eviga sanningar egentligen aldrig ‘på allvar’ tappades bort utan fördes vidare från far till son/dotter. Guds Mäktiga närvaro då de israelitiska föräldrarna (mest ansvar hade ju fäderna, men jag tror inte att mammorna låg på ‘latsidan’) för ”Sh’ma Israel Adonai Eloheinu, Adonai Echad” hade ekat genom deras trumhinnor i århundraden, trots deportationer, för det var KRAVET : ‘du SKALL inpränta det hos dina barn’…osv. som de läste två ggr /dag för de visste att DÄR låg välsignelsen !
  Som svensk skulle jag vilja säga :”Tjohoo !” för denna Sh’ma-bön, att vi får länka vår tro till Denne Mäktige Gud och förvänta oss samma välsignelser…genom Yeshua Messias !
  Tack micaelost för denna pärla ! You made my day ! 🙂

 3. SÅ Gerdvall

   /  12 maj, 2014

  Instämmer med Elisabeth! Judarna vet vem som är Gud, men inte allt om Gud, bara det Han valt att uppenbara för sitt folk Israel. Traditioner som har en gudomlig källa är trovärdig, men alla traditioner har inte det.
  Jag kommer ihåg att den gamle Haggaj på sin tid skrev något om att man måste ha två säkra punkter för att kunna dra ut en tillförlitlig riktning (kommer inte ihåg den rätta formuleringen), så att man inte kommer fel. Mose (Sinai) och Jeshua är dessa två säkra punkter som ger en sann inriktning för tron.

 4. Jag tycker tvärtom att det är extremt lätt att förklara en text som intygar att den själv är sann med myter som uppkommer, förs vidare, förändras och kompletteras. Jag utgår då från att berättelsen om Mose och berget kom till långt långt efteråt. Det troligaste är väl då att det finns en kärna av sanning – att Abraham Isak etc. fanns – men att så gott som samtliga detaljer är fiktion. I senare tid har de judiska skrifterna förts vidare med häpnadsväckande precision men den tidiga historien är (givetvis) täckt i dunkel. Den som resonerar som du bör rimligen avvisa JEPD-teorin, och tro att det judiska folket ”alltid” har vetat sin historia. Det finns det IMHO inget skäl att tro. Jag avvisar för personlig del alla resonemang om manipulation. Vi har fantastiska myter om Sveriges historia t.ex.att Sverige är det försvunna Atlantis (det är Rudbeck va?) och inte tror väl någon att Rudbeck försökte medvetet förfalska… när folk försöker bevisa att något är sant konstruerar de saker från skakiga data och kommer fram med förbluffande precisa beräkningar, som t.ex. han som räknade generationer i Bibeln och kom fram till att jorden är 6000 år gammal. Lägg sen till hur lätt muntliga traditioner förändras så finner jag det hela ytterst troligt.

  Forskarna inom historia har inte lyckats styrka de gammaltestamentliga berättelserna i större utsträckning, exv. fångenskapen i Egypten och utvandringen därifrån av ett helt, tidigare förslavat folk. Mao landar jag i att visst, det kan vara sanning men det kan också vara fiktion. Resonerar man utifrån tro resonerar man förstås utifrån andra grundförutsättningar än vad jag gör, som tycker fiktionsteorin verkar troligare men måste landa i ”det går inte att veta”.

  För att få något ut av diskussion måste man ha en någorlunda gemensam bas att stå på. Jag misstänker att du och jag inte har det, och bugar därför ut här.

 5. Jag kommer att svara när jag får lite tid … efter att våra gäster åkt hem …

 6. rebellaundrar,
  Just det du tar upp handlar den här videon om.
  https://memra.me/2014/04/17/sekt-falsk-religion-eller-sann-religion/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: