Hur kan vi veta om bibelns budskap är sant?

Hur vet vi om bibelns budskap är sant? Finns det någon speciell metod för att ta reda på sanningshalten i de texter som vi kan läsa i vår bibel? Eftersom jag är uppväxt i den karismatiska pingströrelsen så borde jag använda argumentet att man vet att bibeln är sann genom sina upplevelser. Om man har upplevt Jesus och den helige Ande, så vet man och är förvissad om att bibeln är sann. Det finns bara ett problem med just den karismatiska argumentationen. Den är inte speciellt biblisk och den är inte speciellt övertygande för den som inte vill underställa sig den karismatiska suggestionen. Det gäller dessvärre de flesta människor förutom en liten, försumbar grupp, åtminstone om vi skall hålla oss till den utvecklade västvärlden och dess kultur, och eftersom det är här vi bor och verkar så kommer vi aldrig runt det faktumet.

Utifrån naturvetenskaplig horisont ser det inte heller speciellt ljus ut. Hur skall man kunna förklara att Gud skapade världen på sex dagar? En fundamentalistisk tro som gör uppror mot vetenskapliga upptäckter uppfattas ofta som någon form av haverister och kristendomen har aldrig gett något riktigt bra svar på skapelseberättelsens berättigande i förhållande till naturvetenskapen. Här är bevisläget som sämst sett ur kristendomens perspektiv.

Psykologiskt finns det inte heller några uppmuntrande ord att ge dem som vill förklara vare sig stark tro eller övertygande religiösa känslor. Det finns psykologiska förklaringar på nästan allt sådant.

Historiskt sett kunde det ha funnits starka, ja mycket starka argument för den bibliska tron sett ur ett kristet perspektiv. Det fanns en segerargumentation som var svår att motbevisa, som byggde på kristendomens överhöghet gentemot judendomen. Styrkan i argumenten försvann dock i takt med kyrkans splittring på 1500-talet och jämnades sedan med marken i och med Förintelsen på 1940-talet. När sedan Israel fick tillbaka sitt land 1948 efter nästan 2000 år i exil, så hade i princip hela den kristna argumentationen pulveriserats. Det enda som saknades var att judarna också skulle ha makt över Jerusalem, vilket inträffade 1967. Därefter är den kristna segerargumentationen inte mer trovärdig än vilken charlatan som helst. Vi skall inte förminska betydelsen av detta fallna argument. Detta argument – kristendomens överhöghet över judendomen – uppehöll tron i hela Europa under nästan två tusen år. Kristendomens styrka bygger på dess överhöghet över judendomen. Spår av detta hittas i de flesta katedraler och kyrkor.

Men det finns en metod för att ta reda på om bibeln är sann och den metoden inbegriper vissa obehagliga till-korset-krypande för de kristna. Jag skall berätta mer om denna metod i nästa bloggpost. Men så mycket kan jag berätta redan nu, att den kräver en någorlunda insikt i två olika religioner. Naturligtvis handlar det om kristendomen och judendomen. Utan kunskap om den judiska religionen och dess världsbild och umbäranden kommer vi aldrig att förstå om bibeln är sann och vad den i sådana fall handlar om. Men även kristendomen har historiskt burit med sig vissa väsentliga fakta som saknas i judendomen.

Mer om detta framöver …

Länktips:
http://www.dagen.se/kronikor/gastkronika/hasse-bostrom-jesus-ar/

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: