Messias är död, men han bodde i New York

Messianska förväntningar är ingenting att leka med. Ur judisk utgångspunkt har dessa hittills alltid slutat med katastrof. Förutom kristendomen så har de erfarit det katastrofala upproret mot Rom med Bar Kochba. Sabbatai Zevi, var en sefardisk rabbi, som trodde han var Messias. Det slutade med att han konverterade till Islam tillsammans med sina följare. Så där kan vi hålla på.

Den absolut största kandidaten till att vara Messias finns betydligt närmare oss i tiden. Han dog i New York 1994. Hans anhängare vägrar att tro annat än att han antingen fortfarande lever eller att han kommer att återuppstå. Det handlar om Menachem Mendel Schneerson. Den sjunde rebben för Chabad Lubavitch. Och det är inte en liten sekt vi talar om nu. Chabad Lubavitch är troligen den största judiska rörelsen genom alla tider.

De har en utåtriktad verksamhet som inbegriper mer än 3000 läroanstalter i mer än 65 länder. Det finns knappast något sammanhang inom judendomen som inte starkt påverkats av rörelsen. Den grundades i 1700-talets Ryssland och staden Lubavitch var centrat som också gett rörelsen sitt namn. Ordet Chabad är en förkortning av de hebreiska orden chochma, bina och daat – visdom, insikt och kunskap. Idag ligger högkvarteret i Brooklyn, New York. Närmare bestämt på 770 Eastern Parkway.

Därifrån sköttes ledarskapet av den sjunde rebben i rörelsen, Rabbi Menachem Mendel Schneerson, fram till dennes död. Messianska förväntningar har varit absolut drivande och är förklaringen till rörelsens enorma genomslag. Menachem Mendel Schneerson fick så stora messianska förväntningar på sig att han efter sin död inte fått någon efterträdare. Under några årtionden förvandlade han rörelsen från en liten chassidisk sekt till den stora rörelse vi ser idag.

Till och med en av hans främsta motståndare, David Berger, menade att (med undantag av Bar Kochba) har judendomen aldrig haft en bättre messiansk kandidat. Detta för att Schneerson uppfyllt praktiskt taget alla punkter som behövs på ett messianskt CV. Han etablerade ett världsomspännande religiöst imperium av anhängare, spred ortodox tro till platser där den aldrig varit känd, startade omfattande utbildningar och han ledde betydande skaror av sekulära judar tillbaka till judisk tro och efterlevnad av Torahn.

En sak som dock tydligt saknades i Schneersons messianska CV var återuppbyggandet av templet. Men de kreativa människorna på 770 Eastern Parkway, skrev 1992 att ”den mindre helgedomen är vår rabbins hus Babylon”. De menade att Shekinah (Guds härlighet) under exilen har bott hemma hos varje generations ledare. Detta utgör den mindre helgedomen. Under exilen är inte Tempelberget i Jerusalem den heligaste platsen utan den plats där exilens andlige ledare bor. Precis som de hade ordnat för sig i Babylon. Med andra ord menade de att Guds härlighet bor på 770 Eastern Parkway, New York, Menachem Mendel Schneersons hem.

Yechi Adoneinu Moreinu v’Rabbeinu Melech haMoshiach l’olam vo’ed!” är den fras som används när det förkunnas att Schneerson är Messias. Det betyder ”Länge lever vår mästare, vår lärare och vår Rabbi, kung Messias, i evighetes evighet.”

En viktig fråga för judendomen i allmänhet och Chabads efterföljare i synnerhet är om de kommer att fortsätta att rymmas inom judendomen eller om de kommer att gå sin egen väg. Det finns inte hur stort utrymme som helst för hyllningar till en rabbi som om han vore en Gud. Eller som en rabbin uttryckte det nyligen: ”Varför låter de inte honom få vara en stor rabbi istället för att göra honom till en misslyckad Messias.”

Källor:
http://soc.qc.cuny.edu/wordpress/wp-content/uploads/2010/04/Tomer-Persico-Chabads-Lost-Messiah-English.pdf
http://www.yutorah.org/lectures/lecture.cfm/794834/Rabbi_Ari_Kahn/A_Dead_Messiah

 

Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

20 kommentarer

 1.  /  26 maj, 2013

  ”Varför låter de inte honom få vara en stor rabbi istället för att göra honom till en misslyckad Messias.” Ett mycket klokt uttalande.

  Ännu en messiansk profetia som Chabad-rebben inte uppfyllde, var att han skulle vara en Davids son och födas i Davids stad.

  Men jag är förundrad och imponerad över det genomslag och den målmedvetenhet som Chabad visar. De finns förmodligen i alla länder som har en judisk befolkning. Chabad-rabbinen i Stockholm verkar vara en mycket fin man med enormt duktiga barn.

  De bryr sig också om gojim och delar ut traktater om de sju noabuden, s k Sheva Mitzvot på bl a flygplatsen i Tel Aviv. För att inte tala om musiken och sången. Avraham Fried, en underbar tenor: http://www.youtube.com/watch?v=EvxdyCzlMOI&feature=related

  Jag har frågat två chabad-anhängare angående Messias och dom trodde att Schneerson var Messias och skulle uppstå. Jag sa att det liknar ju kristendomen med en Messias som uppstår. Dom tittade lite oförstående på mig. Jag tror inte dom förstod vad jag menade. 🙂

 2. SÅ,
  Enligt Tomer Persico (sid 94-95), så är inte frågan om Davids avkomling något problem för Chabad. Schneerson är ju ättlingar till Judah Loew ben Bezalel
  http://en.wikipedia.org/wiki/Judah_Loew_ben_Bezalel#Descendants
  och han påstods vara ättling till David.

 3. SÅ,
  Att de är så aktiva i Chabad kan mycket väl jämföras med väckelserörelserna i frikyrkan. En deterministisk eskatologi ger alltid mer aktivitet. Och ingen idé kan uppbåda så mycket engagemang som den messianska. En stark determinerad messianism är alltså den överlägset bästa utgångspunkten för det vi brukar kalla väckelse.

 4. SÅ,
  Om logiken i min förra kommentar är riktig (och det tror jag), så kan vi se tre olika utgångar för Chabad. Antingen falnar den messianska förväntningen, och då minskar aktiviteten. Eller så fortsätter de med samma intensitet ett tag till. Det tredje alternativet är att de ställer om i den fråga som varit viktigast. Vem?
  Det är intressant att se att likheterna mellan de frikyrkliga väckelserörelserna och den judiska. De som önskar väckelse bör alltså i första hand fokusera på Messias och hans återkomst. Det gör judarna. Det gör muslimerna (Mahdi). Medan de gamla väckelserörelserna nästan helt släppt frågan.

 5.  /  27 maj, 2013

  micaelost: ”De som önskar väckelse bör alltså i första hand fokusera på Messias och hans återkomst. Det gör judarna. Det gör muslimerna (Mahdi). Medan de gamla väckelserörelserna nästan helt släppt frågan.”

  – Ja, så är det. Även om de eskatologiska frågorna varit för överhettade ibland, så har de ändå varit det som hållit elden brinnande. Men faran är att man tröttnar eller att man blir ”brännskadad” 🙂

  När det gäller de tre utgångarna för Chabad, så bör den följa de frikyrkliga väckelserörelsernas utveckling och då falnar glöden i förhållande till tidens gång.
  Chabad är förmodligen en reaktion på det lite isolerande och monotona talmudstuderandet. Att då hävda att glädje är en av de högsta sätten att lovprisa den Evige, faller då i god jord hos många. Vem vill inte dansa till svängig musik, om man har kroppsliga förutsättningar för det?

 6. SÅ,
  Jag tror nog att det är en underskattning av Chabad att tro att det handlar om att sprattla lite med benen.

 7.  /  28 maj, 2013

  Ja, det är säkert en underskattning, men onekligen verkar de ha roligt med sin häftiga sång och musik. Men all sång är inte svängig, det finns underbara sånger om förkrosselse och bön om Guds barmhärtighet. Här är ett exempel: http://www.youtube.com/watch?v=IfFMG7Vn6oU&feature=related

 8. Elisabeth

   /  29 maj, 2013

  micaelost :”De som önskar väckelse bör alltså i första hand fokusera på Messias och hans återkomst. Det gör judarna. Det gör muslimerna (Mahdi). Medan de gamla väckelserörelserna nästan helt släppt frågan.”
  –Ja, du har helt rätt. Nu för tiden är det ‘extraordinära’ talare från andra sidan av jordklotet som ska dra in pengarna till deras massmöten. Huvudämnet lär knappast vara ”Messias återkomst” även denna sommar.
  Intressant att du tog fram detta ämne om Chabad, jag vet så lite vilka de olika grupperna är inom judendomen.

 9. Elisabeth

   /  2 juni, 2013

  Det finns ju ett ‘Judiskt Center Chabad Lubavitch’ här i Gbg. som jag besökt flera ggr och där träffat idel trevliga människor. Hade faktiskt inte …förrän till denna bloggs upplysning..inte ens tänkt på olikheter inom Judendomen.
  -Ser f.ö. att tystnad råder här eftersom ”Husbondens Röst” är bortrest. Hmm. Men ni blir säkert uppväckta igen då han återkommer. 🙂

 10. Jag är inte alls bortrest och någon annan husbonde för denna blog känner inte jag till.

  Skickat från min Samsung Mobil

 11. Elisabeth

   /  5 juni, 2013

  micaelost, du är inte den ende som skriver här, så ta inte åt dig.

 12.  /  5 juni, 2013

  Micaelost, Elisabeth hade info om att jag var bortrest. Att hon kallar mig ”husbondens röst” är ett utslag av hennes speciella humor. Jag avsäger mig den titeln vänligt men bestämt. 🙂

  Jag har inte varit i New York och besökt ”messias” grav, men jag har varit på ”Café New York” i Budapest, vilket är världens vackraste café. Någon argumentation för detta är överflödigt: http://www.newyorkcafe.hu
  Dessutom besökte vi den stora synagogan som är Europas största: http://www.dohanystreetsynagogue.hu
  Ursäkta avvikelsen från ämnet.

 13. Elisabeth

   /  11 juni, 2013

  micaelost : ”Den sjunde rebben för Chabad Lubavitch. Och det är inte en liten sekt vi talar om nu. Chabad Lubavitch är troligen den största judiska rörelsen genom alla tider.”

  – Du har gett oss god info om denna rörelse inom Judendomen. Eftersom detta är den största judiska rörelsen, så undrar jag om du sett tendens i övriga Chabad Lubavitch-församlingar att viga homosexuella, globalt eller i Israel? Det kan vara intressant för varje svensk som ser hur Rabbi Lazar i sin Stockholms-församling plötsligt samman viger två homosexuella män vilket skedde häromhelgen. !!!

  Detta är verkligen emot Torahn, i Leviticus kapitel 18. En så grotesk handling trodde man aldrig skulle hända i en Judisk församling…men tydligen har dessa Chabad Lubavitch-rabbiner en egen Torah, en egen tolkning av det som Gud finner ”avskyvärt”.

  Att sådana homosex-äktenskap sedan några år gjorts i Sverige…är ju en HELT annan sak. Kristendomen är en falsk religion och har därför inte i sin ‘modersmjölk’ insupit Guds Bud och stadgar, men av en JUDISK FÖRSAMLING inbillade man sig en högre nivå av Gudsfruktan. Jag finner det iaf helt avskyvärt.

 14. Rabbi Lazar är mig veterligen inte med i Chabad, han är inte ens ortodox utan konservativ.

 15.  /  11 juni, 2013

  Ja, och rabbi Lazar har slutat sin tjänstgöring i den konservativa stora synagogan i Stockholm.

  Rebbe är inte detsamma som rabbi i den judiska världen. Rebbe är ett begrepp som kommer från Yiddish och är beteckningen för en chassidisk högt uppsatt religiös ledare som även fungerar som en andlig rådgivare.

 16. SÅ,
  Precis. Därför skriver jag ”den sjunde rebben i rörelsen, Rabbi Menachem Mendel Schneerson”.

 17. Elisabeth

   /  11 juni, 2013

  Rebbe eller rabbi… potäter, potater, det kvittar, de representerar en Judendom ger ett sken av att följa Torahn. Förresten, så är Lazar kvar i Sthlm fram till augusti. Så om han hastar kanske han hinner med flera samma-köns-äktenskap.

 18. Elisabeth

   /  11 juni, 2013

  micaelost :”Rabbi Lazar är mig veterligen inte med i Chabad, han är inte ens ortodox utan konservativ.”
  -Dessto större skam över honom.

 19. Chotsef

   /  9 december, 2013

  Shalom,

  Vad jag förstår det så är det bara en liten sidospår av chabbad rörelsen som tror på denna Messias.

  http://en.m.wikipedia.org/wiki/Chabad_messianism

 20. Chotsef,
  Ja, det finns säkert olika spår även inom chabadrörelsen. Har du någon uppfattning om hur många som tror på Menachem Mendel Schneerson som Messias? Mitt intryck i Israel är att det inte endast är ett litet sidospår, men jag kan naturligtvis ha fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: