Över floden Tibern

Redan vid slutet av det första århundradet hade kristendomen förlorat den riktige Jesus ur sikte och den ursprungliga meningen och syftet med hans budskap. Jesus hade blivit ersatt av den kristna trons Kristus. Utplåningen av Jesus skedde genom en brådmogen kulturell förändring. På några få decennier så förflyttas budskapet om den historiske Jesus från sin arameisk-hebreiska språkliga kontext, från sin gallileisk-palestinska geografiska scen, och från sin judiskreligiösa inramning till en i första hand grekiskspråkig hednisk Medelhavsvärld med klassisk kulturell bakgrund. Förändringen ägde rum för tidigt. Leran var fortfarande mjuk och formbar och kunde lätt formas av krukmakaren till vilken skepnad som helst. Som ett resultat av detta, förlorade den nya kyrkan, som mest bestod av hedningar, snart sin judiska medvetenhet och blev istället tilltagande antijudisk.

Dessa ord (min fria översättning) kommer av en av världens främsta Jesusforskare, Geza Vermes. Han beskriver sedan hur reformatorerna återuppväckte bibeln som den ultimata källan till gudomlig uppenbarelse, så att de protestantiska troende kom närmare den bibliska religionen och därmed indirekt också närmare Jesus. 

Geza Vermes var inte på något sätt okontroversiell (han dog i våras.) Men han har odiskutabelt varit en av de främste att lägga pussel med texterna i bibeln ihop med den kunskap om Jesu samtid som man kunnat hämta från Dödahavsrullarna, och därtill mangla denna information genom andra historiska och religiösa källor som t.ex. Talmud och Josefus. Även om man inte håller med Vermes i alla hans analyser, så är det mycket svårt att värja sig från faktumet att det sker en förvanskning av vem Jesus är redan innan det första århundradet gått till ända. 

Budskapet om Guds rike som proklamerades av den häftiga mannen från Nasaret betydde snart ingenting för den genomsnittlige rekryten för kristendomen i Alexandria, Antiokia, Efesos, Korint eller Rom. Under det andra och tredje århundradet så var de ledande lärarna i kyrkan tränade i grekisk filosofi. Istället för den omvändelse och underkastelse under Gud som Jesus förespråkade, så införde de ett program som genomsyrades av metafysiska spekulationer om det inkarnerade ordets natur och person samt de existentiella banden mellan de gudomliga personerna i den heliga Treenigheten. Det kunde de processa fram fritt eftersom det med tiden inte längre fanns några judiska röster kvar som larmade.

Kanske kom inte evangeliet till Rom över floden Tibern, kanske gjorde det så. Tibern är i alla fall en flod som, enligt romerska legender, vaktades av Jupiter. Detta gav upphov till den romerska skildringen av floden som en kraftfull flodgud. Floden har en mycket hednisk symbolisk betydelse. Om vi ser evangeliets resa över Tibern som en metafor för hur den sanna berättelsen om Jesus förvanskas, så ser vi att det judiska ursprunget sköljs bort. På andra sidan floden så återuppstår berättelsen om Jesus med hedniska förtecken. Ser man sedan reformationen som ett litet steg närmande den sanna Jesus, så har man kanske tagit sig tillbaka över Tibern igen. Man är fortfarande på främmande mark, någon slags ingenmansland, men med reducerade hedniska förtecken.

Önskan att simma tillbaka över Tibern tillbaka till Rom växer sig nu starkare hos många. Det säger en hel del om det klimat som råder bland den vilsna skara som huserar i ingenmansland. Om valet står mellan att känna sig rotlös eller söka sina rötter på andra sidan floden så väljer idag allt fler att ta sig över floden. De verkliga rötterna finns dock på annat håll. De finns på andra sidan havet. Det är lättare att simma över en flod än att simma över ett hav. Men vem har sagt att man behöver simma?

Länktips:
http://aletheia.se/2013/11/02/ulf-ekmans-son-benjamin-konverterar-till-romersk-katolicism/
http://busy-being-born.blogspot.se/2013/10/att-konvertera-till-katolska-kyrkan.html
http://www.dagen.se/nyheter/jag-kommer-alltid-ha-starka-band-till-livets-ord/
http://www.varldenidag.se/nyhet/2013/11/05/En-lang-och-personlig-resa/

Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

19 kommentarer

 1.  /  7 november, 2013

  Micaelost, jag måste säga att du fångar ett historiskt viktigt skeende med några få rader. Det ingenmansland du liknar den s k frikyrkornas situation idag upplevs som sterilt och kalt av många och då tjusas man av historiciteten och den till synes fasta struktur som de historiska kyrkoorganisationerna representerar. Må fler förstå att söka sig över det hav som ligger emellan ingenmanslandet och de Heliga landet. Som sagt, vem har sagt att man måste simma när det finns EL´s flyg. 🙂
  Vi väntade länge på en ny post, men den som väntar….

 2. Elisabeth

   /  8 november, 2013

  Träffsäkert och elegant formulerat.:” Om vi ser evangeliets resa över Tibern som en metafor för hur den sanna berättelsen om Jesus förvanskas, så ser vi att det judiska ursprunget sköljs bort..” Mycket intressant ‘resa’ som borde läsas av alla. Tack Micaelost !

 3. Mira

   /  8 november, 2013

  Ja, våra sanna rötter är i Juda och Israel. Tiden i Ingenmansland, öknen prövar vår kärlek till Messias och sanningen. Som trolovade till Honom, väntar vi varje dag på Hans återkomst, till de sanna hemlandet.
  Tänkte i går på hur viktigt det är att veta var vi har våra rötter, så att läsa detta nu kändes riktigt bra, tack Micael.

 4. annorzzz

   /  8 november, 2013

  Michael

  Alla (verkliga) vägar går till Rom.

  F ö hade du inte många rätt i texten.

  Allt gott
  God Jul
  Happy X-mas

 5. Sven Vestman

   /  8 november, 2013

  Tack Micael!Det var mycket intresant det du rör vid!Det är tid för sann omvändelse!Innan han sätter sina fötter, på Oljeberget,han som har fått namnet Israels Messias,världens enda hopp!Amen!

 6. Den ortodoxt judiske talmudforskaren, en av de främste i världen, Daniel Boyarin, ger en annan bild. Läs t.ex hans bok: The Jewish Gospels: The Story of the Jewish Christ (2012).

  http://nes.berkeley.edu/Web_Boyarin/BoyarinHomePage.html

 7. Boyarin? Är inte han historikernas svar på Dror Feiler?

 8. Elisabeth

   /  10 november, 2013

  Den bok och den länk du presenterar, P-O Hermansson verkar nattstånden Kristendom.-
  ‘Den Judiske Kristus’ …redan där blir man misstänksam. Boyarin skulle istället för att studera Talmud ha ägnat sig åt forskning och studier av Torahn på dess originalspråk, lämpligt på ‘sod-nivå’ för att hitta hemligheter som inte ens dagens Rabbiner brytt sig om.

 9. Elisabeth

   /  12 november, 2013

  Magnus Dahlberg .
  -Har du inte hamnat liite fel nu…eller är du ute och fiskar efter våra kommentarer på Aletheia ? Snälla nån…så billigt ! Du har tydligen inte ens själv någon uppfattning som passar för tryck här ?

 10. Elisabeth,
  Nu slåss du nog med väderkvarnar. Det du syftar på är en s.k. ”ping-back”. D.v.s. en länk som Aletheias bloggpostförfattare gjort till den här artikeln. Magnus Dahlberg har inte skrivit något på denna blogg och kommer troligtvis inte heller att göra det …

 11. Elisabeth

   /  12 november, 2013

  Ja, du ser micael…då man bor i skogen…,haha…men oavsett..så vill han locka oss på avvägar. 🙂

 12. ”…från sin gallileisk-palestinska geografiska scen:.”

  Gallileiska håller jag med om, men inte palestinska,. Vill du ge Hamas på fötterna Miceal? Namnet ”Palestina” som sådant har sin härstamning från Filestéen. Romarna gav ”Det härliga Landet” (Dan 8:9) namnet ”Palestina” i samband med att de strödde salt på Tempelplatsen (vad nu det skulle vara bra för, ingen Israel har någonsin hyst tanken att odla grönsaker där…) Syftet var enbart att kränka det judiska folket än mer än man redan kränkt det – genom att ge Landet namn efter Israels arvfiender.

  Apropå Palestina – någon som vet hur stort det brittiska mandatet Palestina var? (Jag vet, men vill veta om någon annan än mig till äventyrs vet hur stort detta mandat var.. något som fuskas bort helt i dagens Israel-politik)

 13. Kommenterar inte Lars W eftersom han är långt utanför ämnet för bloggposten

 14. Per-Olov Hermansson: ”Den ortodoxt judiske talmudforskaren, en av de främste i världen, Daniel Boyarin, ger en annan bild.”

  – Följande citat av Boyarin vilken judendom han har:
  ”Boyarin has complex views on Zionism and a critical view of the Israeli government. He has stated for example that: ”More piercing to me is the pain of watching a tradition, my Judaism, to which I have dedicated my life, disintegrating before my eyes. It has been said by many Christians that Christianity died at Auschwitz, Treblinka and Sobibor. I fear, G-d forbid- that my Judaism may be dying at Nablus, Deheishe, Betein (Bethel) and El-Khalil (Hebron).” Citat Wikipedia

 1. Meddelande från Livets Ords PR-ansvarige, Magnus Dahlberg till aletheia.se | Aletheia — Blogg & Tankesmedja
 2. Livets Ord Ukraina svarar på Livets Ord Sveriges anklagelser efter brytningen | Aletheia — Blogg & Tankesmedja
 3. Ulf & Birgitta Ekman konverterar till Katolska kyrkan | Aletheia — Blogg & Tankesmedja
 4. Ulf Ekmans ”konvertering” redan 2005 upprör medlemmar | Aletheia — Blogg & Tankesmedja
 5. Ytterligare katolsk konvertering på Livets Ord Uppsala | Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: