Judisk rabbin undervisar ur Nya Testamentet

De första 28 minuterna undervisar rabbi Michael Skobac ur Nya Testementet på ett mycket övertygande sätt. Så långt stämmer hans undervisning med bibelforskarna Flusser och Vermes, som förstod Jesu judiskhet. Då är vi fortfarande på 1970-talets forskning. Därefter har även forskningen runt Paulus ändrat bilden en hel del. Så efter de första 28 minuterna så talar Skobac lite mot åtminstone viss forskning om Paulus. Efter denna session, så går han in på kyrkofädernas antijudiskhet, och där ser i alla fall inte jag några problem med hans slutsatser. De sista minuterna ägnas åt alla kristna som söker sina rötter och sanningen och dessa minuter från en judisk rabbin får ni inte missa. Men lyssna på alltihop för att få rätt behållning!

Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. SÅ Gerdvall

   /  13 februari, 2014

  Det fanns mycket intressant att ta del av i denne rabbins undervisning. Att han var bra påläst i NT kunde man inte ta miste på. Det som blir uppenbart när man hör en som känner till judendomen och förklarar NT´s texter, är att en kristen förkunnare inte har en chans att förstå de evangeliska texterna på djupet. Ofta drar man slutsatser som är både felaktiga och som ofta ställer Jeshua mot den skrivna toran och i synnerhet mot den muntliga.
  Ta t ex händelsen när de gnuggar sädesaxen och äter. Detta tar de flesta kristna som ett bevis för att Jeshua upphäver eller bryter mot lagen. En jude som Scoback förstår NT bättre än pastorer när det gäller de rent yttre händelserna och om man bortser från att han inte ser att Jeshua är den utlovade Messias.

  Jag rekommenderar att lyssna om man kan bortse från hans misstolkningar av Paulus som till viss del består av att han använder översättningar av NT som är präglade av den kristna teologin när det gäller synen på toran. Han är också extremt selektiv när det gäller Paulus texter, han tar inte med de texter där Paulus lovordar toran och säger att den är andlig och god. Det är uppenbart att Scoback när det gäller Paulus är fast i den traditionella judiska uppfattningen att det var Paulus som skapade kristendomen. Men kyrkan själv inkluderar inte ens Paulus bland kyrkofäderna. När han redogjorde för Apg 21 så tydliggjorde han inte att Paulus bevisade att ryktena om honom var falska genom att hans undervisning misstolkats av judar ute i diasporan. Man kan ju inte förena den uppenbara toralydnaden som Paulus visade och sade sig ha, med att han uppmanar judar att inte omskära sina söner.

  Intressant också i slutet där han talar gott om de olika messianska rörelserna. Det som är tragiskt är att vissa tror att de måste förkasta Jeshua för att bejaka det Scoback säger, eller för att bli en ”noachid”. Jag märkte också att han läst Buzzard genom ett uttryck han använde.
  Den springande punkten som orsakar att en del messianska troende vill konvertera, framför allt i USA och Latinamerika, och tappar tron på Jeshua, är att de tror att NT lär att Jesus är Gud. Treenighetsläran och eukaristin är de två pelarna som katolsk tro vilar på och som kommer att dra många kristna till Rom. Men som Scoback sade så har kyrkans kristendom i sig ett frö till sin egen undergång. Det kan jag ansluta mig till, men då menar jag inte att pånyttfödda kristna kommer att gå under, utan den institutionella, antijudiska religionen kristendom som skapades genom kyrkans hellenistiska kyrkofäder.

  En rejäl dos av insikt i både första århundradets judendom, men även dagens judendom och den judiska gudsförståelsen, skulle berika alla kristna, i synnerhet förkunnare. Det är naivt att tro att man med ett ickejudiskt synsätt kan till fullo förstå judiska skrifter.

 2. Elisabeth

   /  13 februari, 2014

  Ja, det var mastigt och kärnfullt. I 28 minuter, fram till ”Paulus från Tarsus”, undervisade han från NT, men började rejält flippa ur om Paulus som beskylldes vara falsk ledare som inte lärde ut Torahn…Dessvärre var/är inte denne rabbi kapabel om att fatta olikheterna mellan de ledare som var sända att undervisa JUDAR och att faktiskt Paulus blev av JESUS /JUDEN Jeshua sänd till hedningarna !!

  Tråkigt, med hans enögdhet och bitterhet mot Paulus, som han delar ut råsopar och lögner om. Vid 1timme 10 min. ca. återfår han den tappade tråden och talar mot Treenigheten.
  Men lite reklam om Zohar om deras stora kunskap som ska vidgas…hann han med. Där finns mycket om Reincarnation…men det gick han inte in på.
  Tack Micaelost. Det var dock en mycket positiv predikan. Ingen idé att jag beskriver något mera, bäst är att lyssna ! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: